On-line rozhovor

MUDr. Petr Arenberger

Rozhovor s MUDr. Petrem Arenbergerem

Na vaše dotazy bude v úterý 26. dubna od 10 do 11 hodin odpovídat on-line prof. MUDr. Petr Arenberger, předseda České dermatovenerologické společnosti. Otázky můžete pokládat už 25. dubna. 

Konec rozhovoru

Rozhovor byl ukončen 26. 4. 2016 11:04.

Obnovit výpis

26. 4. 2016 10:56 | Petra Š.
OTÁZKA: Je pro kůži nebezpečnější sluníčko na horách nebo u moře?
ODPOVĚĎ:

Za stejných podmínek se snadněji spálíme na horách, protože v ultrafialovém spektru je obsaženo více UVB záření, které vyvolává zčervenání kůže. Dlouhodobé následky nadměrného opalování jsou ale u moře i na horách srovnatelné.

Děkuji za všechny Vaše dotazy. Další informace k působení ultrafialového záření a k melanomům  naleznete na www.melanom.cz

Těším se s Vámi zase někdy příště po internetu nebo přímo na některé z akcí stan proti melanomu na shledanou.

26. 4. 2016 10:29 | Hanka
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se Vás dotázala, jaké máte zkušenosti s krémem MIRVASO, který je určen k léčbě rosacea, případně červenání. Prý je mnoho nepříznivých účinků a nakonec po vysazení používání dochází ke zhoršení stavu. Moc děkuji.
ODPOVĚĎ:

Krém je určen pro několikahodinové odstranění rušivé červené barvy kůže. Funguje podobně, jako když použijete nosní kapky při rýmě k uvolnění průchonosti nosu. Žádné zásadní nežádoucí účinky tento postup nemá. Po odeznění účinku, ale kůže opět zčervená.

26. 4. 2016 10:22 | Rita
OTÁZKA: Mám dvouměsíčního syna. Mohu s ním už v létě na sluníčko, nebo tak malé dítě nesmí na slunce ještě vůbec přijít?
ODPOVĚĎ:

Do prvního roku věku děti slunečním paprskům nevystavujeme. Navíc kůže do puberty je vůči sluníčku velmi citlivá, kromě jiného vytváří i nová mateřská znaménka. I u starších dětí proto doporučujeme krémovou fotoprotekci, nebo plážové oblčení.

26. 4. 2016 10:20 | Blanka Růžičková
OTÁZKA: Je pravda, že když se člověk jednou spálí na sluníčku, je pak každé případné další spálení mnohem rizikovější, co se rizika rakoviny kůže týče? Slyšela jsem, že kůže si to snad pamatuje a rizika se načítají. Je to tak?
ODPOVĚĎ:

Každé spálení do puchýřů, především v dětském věku zvyšuje riziko kožní rakoviny na dvojnásobek.

26. 4. 2016 10:16 | ajeťák
OTÁZKA: Jak se jako předseda dermatologické společnosti díváte na chystanou protestní akjci lékařů za vyší platy? Považuju vás za autoritu a Váš názor by mne zajímal.
ODPOVĚĎ:

Kvalitní a kvalfikovaná práce by měla být odpovídajícím způsobem ohodnocena. Otázkou je vždy způsob, jakým se má tato skutečnost veřejnosti a politikům sdělit, aby bylo zřejmé, že přiměřeně zaplacený profesionál má vytvořeny dobré podmínky k tomu, aby svou kvalifikaci mohl využít co nejvíce ve prospěch pacientů.

26. 4. 2016 10:14 | Petr Troulík
OTÁZKA: Chodím s chronickým kožním problémem k lékaři v Praze 5, ale nejsem spokojen. Je nějaká šance, objednat se přímo k vám? Díky.
ODPOVĚĎ:

Je svobodná volba lékaře. Na naši kliniku se samozřejmě můžete objednat a rádi Vás vyšetříme. V dermatovenerologii ale v některých případech u chronických chorob platí, že jsou léčitelné, ale ne zcela vyléčitelné. Takže lékař bývá pacientovi v chorobě dlouhodobým průvodcem.

26. 4. 2016 10:12 | Hana Kupková
OTÁZKA: Dobrý den. Bude letos opět akce melanomový stan? A pokud ano, kdy a kde|?
ODPOVĚĎ:

Ano, kladete správnou otázku :-)  Již v pondělí a úterý 2. a 3. května budeme od 10 do 18 hodin s stanem proti melanomu na Václavském náměstí v Praze ve středovém pásu na úrovni Opletalovy ulice a o týden později  v pondělí 9. května na náměstí Svobody v Brně a další den, tedy úterý 10. května v ostravském Shopping Parku Avion. Rádi všechny zájemce zdarma vyšetříme. Na své si přijdou i filatelisté, bude totiž vydán přítisk ke známce s příležitostným razítkem 10. výročí Stanu proti melanomu. Kromě běžného dermatoskopického vyšetření znamének budeme mít i přístroj na optické stanovování úrovně poškození kůže obličeje ultrafialovým zářením.

26. 4. 2016 09:59 | Jana J.
OTÁZKA: Dobrý den, manžel měl v r.2013 podezření na erysipel v obličeji, později byla dg.stanovena jako rosacea, léčeno ATB, od té doby přetrvává erytém na tvářích. Kromě toho od VI.2013 dochází pravidelně na kryodestrukce sol.keratóz v obličeji a na trupu. Po těchto ošetřeních a dlouhodobém hojení přetrvává citlivost a bolestivost v oblasti obličeje.Tyto obtíže způsobují i značné problémy psychického rázu. Vyhýbá se kontaktu s okolím, nekomunikativnost - deprese. V lednu 2016 na temeni parietálně vpravo zvětšující se kožní resistence tuhá nepohyblivá- jako susp. Spinaliom, který byl operativně odstraněn. Histologicky potvrzen spinocelulární CA. Sono uzlin negativní. Můj dotaz zní- lze poskytnout kromě kryodestrukcí ještě další efektivnější léčení a může průběh nemoci souviset s nálezem Spinaliomu? Děkuji
ODPOVĚĎ:

Takto na dálku je obtížné odpovědět, rádi se na Vašeho pana manžela podíváme u nás na dermatovenerologické klinice ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Rosaceu lze léčit i tabletově, u spinaliomu je vhodné prakticky výhradně dermatochirurgické řešení. Kryalizace ostatních projevů je také jednou z vhodných metod.

26. 4. 2016 09:46 | AnnaK
OTÁZKA: Neměla bych jít s podezřením na rakovinu kůže spíš na nějaké onkologické pracoviště než na dermatologii? A kdo by případně zajišťoval mé léčení - demrmatolog, onkolog, nebo chirurg, který by znaménko vyřízl? Díky za odpověď.
ODPOVĚĎ:

Pro kožní diagnostiku ma nejvyšší kvalifikaci dermatolog, který by tedy primární diagnózu měl stanovit. Pak už záleží na něm, zda se specializuje i na pokročilejší terapii kožních nádorů, včetně chirurgické léčby, imunoterapie a další cílené léčby. Nebo zda Vás odešle k příslušnému specialistovi. Rozhodování o pokročilých formách kožních nádorů se děje v komplexních centrech, kde se sejde dermatolog, onkolog, patolog, chirurg a další.

26. 4. 2016 09:44 | čoudy
OTÁZKA: Může mít černoch pihy?
ODPOVĚĎ:

Dobrý den,

děkuji za Vaše dotazy a budu je postupně zodpovídat.

Na černochovi jsou pihy vidět obtížně, ale i u něho můžeme vidět nestejnoměrnou pigmentaci.

 

26. 4. 2016 08:18 | Jana Kamenická
OTÁZKA: Dobrý den, v průběhu těhotenství se mi na břiše objevily dvě nové "pihy" - tmavá mateřská znaménka nepravidelného tvaru, které nyní ale dále nerostou ani se nemění (nyní mají cca 4 mm v průměru). Mám si je nechat zkontrolovat nebo je jen pozorovat. Děkuji za doporučení
ODPOVĚĎ:

Je výhdou, když nová znaménka u dospělého zkontroluje dermatolog. V těhotenství ke vzniku nových, nebo změnám starých znamének běžně dochází.

26. 4. 2016 00:03 | Majerová
OTÁZKA: Dobrý den, v rodině se nám vyskytla dg. melanom - u švagra/ bratr manžela - jaká je pravděpodobnost, že můj syn (11 let) má k onemocnění také predispozici a jak často je potřeba, abych nechala syna kontrolovat dermatoskopem u odborného lékaře? Děkuji za Vaši odpověď.
ODPOVĚĎ:

Výskyt kožních nádorů v rodině mírně zvyšuje riziko i u příbuzných. U rizikových pacientů doporučujeme kontrolu znamének 1x ročně.

25. 4. 2016 20:18 | Šimková
OTÁZKA: Dobrý den, je m 37 let a před 14ti měsíci mi byl odstraněn zhoubný melanom a sentinelové uzliny v obou podpaží. Žádnou další léčbu jsem nepodstoupila, léky neberu. Jak často je třeba udělat rentgenové a ultrazvukové vyšetření, popř. jaké jiné vyšetření bych měla pravidelně podstupovat (dosud jsem žádné neměla, pouze pohmatem u onkologa). Po 6ti měsících chodím na kontrolu ke svému kožnímu lékaři a na kontrolu k onkologovi. A jaká je pravděpodobnost, že se nádor objeví znovu, popř. že ho budou mít děti? Děkuji a všem vzkazuji, aby se pravidelně prohlíželi. Raději jít zbytečně k lékaři než pozdě.
ODPOVĚĎ:

S významem prevence  Vámi souhlasím. Frekvence kontrol je u Vás nastavena správně. Sentinelová uzlina zřejmě postižena nebyla a nádor byl tenký, takže i způsob vyšetřování je odpovídající. Vznik nového nádoru je méně pravděpodobný, i když častější než v běžné populaci. Pravidelné kontroly jsou zaměřeny především na včasné odhalení případných dceřinných ložisek. U dětí je riziko zvýšeno, ale není to jediný parametr pro vznik maligního melanomu.

25. 4. 2016 17:05 | Michal Szucs
OTÁZKA: Dobry den. Někdy se mi povede třeba pri holeni nebo střiháni nějaké znamínko rozříznout. Jaký by mel byt postup v tomto případe? Dekuji za odpověď.
ODPOVĚĎ:

Takovéto podráždění klidného znaméka nezvyšuje riziko vzniku kožního nádoru. Pokud se Vám to ale stává opakovaně, je vhodné ho z praktických důvodů odstranit.

25. 4. 2016 17:01 | Jaroslav Kovář
OTÁZKA: Dobrý den. Je pravda, že jsou nebezpečnější znaménka a skvrny na hlavě a krku, mám si dávat větší pozor na změny těchto znamének než jinde na těle? Děkuji
ODPOVĚĎ:

Rizikovost znamének je ze statistického hlediska prakticky stejná. Kdekoliv na těle, místa vystavená slunci jsou ultrafialovým zářením více zatěžována. V těchto oblastech znaménka vyžadují vyšší ochranu.

25. 4. 2016 16:56 | Bára
OTÁZKA: Dobrý den, může melanom vzniknout kvůli používání kosmetiky, která obsahuje škodlivé látky? Někde jsem četla, že se do krémů přidává taky ropa. Děkuji
ODPOVĚĎ:

Z běžné kosmetiky melanom nevznikne. Správně ale uvádíte, že ropa je nejběžnějším základem pro masti a krémy. Vazelína se totiž z ropy vyrábí.

25. 4. 2016 16:44 | David009
OTÁZKA: Proč VZP nepřispívá na různé masti, vodičky atd. proti lupénce a jaký je názor odborné společnosti?
ODPOVĚĎ:

VZP obdobně jako ostatní zdravotní pojišťovny hradí velké množství mastí i roztoků pro léčbu lupénky i dalších kožních chorob. Některé kosmetické prostředky zatím výrobce nepodrobil standardnímu mezinárodně uznatelnému klinickému zkoušení, takže nemohou být zařazeny do kategorie léků a ani hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Toto stanovisko vydala pro konkrétní preparáty i naše odborná společnost.

25. 4. 2016 16:42 | Batman
OTÁZKA: Mám pigmentové znaménko na pravém chodidle. Je toto umístění důvodem pro častější korntoly nebo třeba automatické chirurgické odstranění?
ODPOVĚĎ:

Znaménko bych doporučil kontrolovat v režimu 1x ročně.  Maligní melanom na těchto akrálních lokalitách mívá horší průběh. Jedná-li se ale o naprosto klidnou pigmentaci, není důvod k obavám. Preventivní odstranění by bylo za cenu tužší jizvy, která na chodidle může nepříjemně tlačit.

25. 4. 2016 16:40 | Boris
OTÁZKA: Proč neděláte stan proti melanomu i v dalších městech, ale jen v Praze?
ODPOVĚĎ:

Již od počátku stavíme stan proti melanomu nejen v Praze, ale i v dalších městech. V letošním roce bude v pondělí a úterý 2. a 3. května od 10 do 18 hodin se stanem proti melanomu na Václavském náměstí v Praze ve středovém pásu na úrovni Opletalovy ulice a o týden později  v pondělí 9. května na náměstí Svobody v Brně a další den, tedy v úterý 10. května v ostravském Shopping Parku Avion. Kdo probematiku sleduje, tak ví, že jsme již byli i v Hradci Králové a že letošní předpremiéra stanu proti melanomu byla již 1. dubna v Ústí nad Labem. "Stanování" bude letos končit 12. září v Českých Budějovicích.  Pro další ročníky plánujeme opět rozšíření o další města.

25. 4. 2016 10:42 | Eva Stavělová
OTÁZKA: Můj syn má na hrudi a ramenou velké keloidní jizvy. Je možné nějak řešit jejich odstranění nebo alespoň zmenšení? Děkuji.
ODPOVĚĎ:

Existují fyzikální (zmrazení) i medikamentózní prostředky, které mohou hypertrofickou jizvu nebo keloid oploštit a zesvětlit, ale kosmetický efekt je pouze částečný.